Uczniowie Technikum w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Wysokiej zostali zakwalifikowani do udziału w ponadprogramowych praktykach zawodowych w Niemczech w ramach programu Erasmus+. Projekt "Doświadczenie podstawą sukcesu zawodowego" obejmuje rok szkolny 2014/2015 oraz 2015/2016. Celem projektu jest poszerzenie wiedzy i podniesienie kompetencji zawodowych uczniów.
Uczennice klasy III technikum hotelarskiego: Joanna oraz Aleksandra odbywały praktyki w NH Hotel Leipzig Messe - czterogwiazdkowym hotelu niedaleko Lipska: Trade Fair i Centrum kongresowego. Podczas pracy w zespole wraz z niemieckimi pracownikami hotelu, miały okazję poszerzyć umiejętności w zakresie obsługi gościa hotelowego.
Uczniowie technikum żywienia Barbara oraz Piotr odbywali praktyki w Thuringer Hof - tradycyjnej niemieckiej restauracji w sercu miasta. Zajmowali się przygotowywaniem surowców do potraw serwowanych w restauracji.
Magdalena i Grzegorz pracowali w Andria Pastore - restauracji i kawiarni w centrum miasta. Praktyki obejmowały zapoznanie się z procedurami, jakie towarzyszą przygotowywaniu dań, z których słynie to miejsce.
Damian w Restauracji Romanushof zdobywał wiedzę na temat przygotowywania dań mięsnych.
Joanna pracowała w Don Giovanni - trzygwiazdkowej restauracji wraz z hotelem w zachodniej części Lipska. Podczas praktyk uczennica miała okazję poznać warunki pracy w niemieckim obiekcie hotelarskim.
Podczas wolnego czasu uczniowie zwiedzali Lipsk. Wyjechali też na wycieczkę do Drezna. Ponadto mieli okazję zobaczenia zza kulis, jak wygląda praca w telewizji - gościli w niemieckiej telewizji MDR.
Wszyscy uczestnicy praktyk wyjazdowych poszerzyli swoją wiedzę w dziedzinie kształcenia i uzyskali stosowne certyfikaty. Ponadto mieli okazję podnieść swoje kompetencje językowe, poznać kulturę i tradycje Niemiec.
Wyjazd na praktyki pozwolił uczniom zobaczyć, jak wygląda praca w niemieckim środowisku hotelarskim i gastronomicznym, co w dużym stopniu przyczyni się do poszerzenia ich umiejętności zawodowych i podniesienia konkurencyjności jako przyszłych pracowników.