Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  

Przeczytaj:
Uroczyste zakończenie inwestycji
Pożar domu w Dąbrówkach
Nagrody Gospodarcze Prezydenta RP
Wypadek w Kraczkowej
home > Start > Aktualności > Jakich efektów można się spodziewać na diecie low-fodmap?
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ
2022.02.10 17:57 | aktualizacja: 2022.02.10 17:58

Jakich efektów można się spodziewać na diecie low-fodmap?

Zmagasz się z zaparciami i wzdęciami? Odczuwasz ból brzucha i masz wrażenie przelewania w jelitach? Pomyśl o zmianie dotychczasowej diety, aby wyeliminować towarzyszący ci dyskomfort. Poznaj dietę low FODMAP i sprawdź, jakich efektów jej stosowania możesz się spodziewać.
Jakich efektów można się spodziewać na diecie low-fodmap?
Jakich efektów można się spodziewać na diecie low-fodmap?

FODMAP ( z ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols ) to fermentujące oligo-, di - i monosacharydy oraz poliole, które znajdują się w wielu produktach spożywczych. W związku z tym, że związki te przechodzą do jelita w niezmienionej postaci, przyczyniają się do nagrodzenia płynów w jego świetle i w efekcie do przyspieszenia motoryki jelit. Po przejściu do jelita grubego ulegają fermentacji bakteryjnej, produkując duże ilości dwutlenku węgla i wodoru. Odpowiada to za powstanie dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej.

Dieta low FODMAP - na czym polega?

Dieta low FODMAP to nic innego jak jadłospis, który bazuje wyłącznie na produktach wyróżniających się niską zawartością fermentujących związków. Pozwala to zwalczyć nieprzyjemne dolegliwości i pomaga przywrócić komfort.

Jeśli chodzi o low FODMAP, dieta ma charakter eliminacyjny. W pierwszej fazie polega na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów o wysokiej zawartości fermentujących oligo-, di - i monosacharydów, a także polioli. Zalicza się do nich:

  • warzywa, m.in. szparagi, kalafior, zielony groszek, grzyby, cebulę, buraki,
  • owoce, np. wiśnie, mango, brzoskwinie, nektarynki, jabłka, suszone owoce,
  • pieczywo i produkty zbożowe, m.in. produkty na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta,
  • mleko i produkty mleczne, w tym: twaróg, mleko krowie, mleko sojowe, budyń, lody,
  • orzechy i nasiona, np. pistacje, orzechy nerkowca,
  • miód,

wyroby cukiernicze dodatkiem substancji słodzących.Kluczowa jest pierwsza faza - na 6-8 tygodni wyklucza się z jadłospisu wszystkie produkty o wysokiej zawartości FODMAP. Dlatego na tym etapie najlepiej sięgnąć po wsparcie w przygotowywaniu odpowiednich posiłków. Z pomocą przychodzi m.in. Proszę Zdrowie - catering dietetyczny, gdzie jadłospis układany jest przez wykwalifikowanych dietetyków.

Dieta low FODMAP - efekty

Zastanawiasz się, jak skuteczna jest dieta low FODMAP? Efekty są zaskakujące - pomagają uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Badania naukowe wykazały, że ograniczenie spożycia produktów z dużą ilością łatwo fermentujących, słabo wchłanianych węglowodanów o wysokim ciśnieniu osmotycznym pomaga zmniejszyć objawy typowe dla zespołu jelita drażliwego (IBS).

Warto przy tym podkreślić, że w lutym 2021 roku - na łamach European Journal Of Nutrition - ukazała się metaanaliza potwierdzająca skuteczność diety low FODMAP. Postępowanie zgodnie z zasadami pomaga zredukować uciążliwość objawów ze strony układu pokarmowego i przyczynia się do poprawy jakości życia pacjentów - w porównaniu z dietą tradycyjną czy zawierającą duże ilości FODMAP.

Dieta low FODMAP - nie na całe życie?

Powszechnie uważa się, że stosowanie diety low FODMAP ma ograniczony zasięg czasowy. Jak podkreślają jej twórcy, nie jest to sposób odżywiania na całe życie. Wykluczenie produktów zawierających duże ilości FODMAP powinno trwać nie dłużej niż 8 tygodni. Po tym czasie zaleca się stopniowe wprowadzanie produktów z nieco większą ilością łatwo fermentujących węglowodanów - jednak z uwzględnieniem indywidualnej tolerancji na dane pożywienie. Ostatni etap to spożywanie wszystkich pokarmów - z wykluczeniem wyłącznie tych, które nasilają objawy IBS. Szacuje się, że nawet 76% pacjentów zmagających się z uciążliwymi dolegliwościami odczuło wyraźną poprawę komfortu życia po zastosowaniu diety na bazie produktów low FODMAP w porównaniu z grupą 56% osób stosujących zalecenia National Institute for Health and Care Excellence (np. regularne spożywanie posiłków, ograniczenie spożycia tłuszczu, zmniejszenie porcji posiłków, wyeliminowanie słodzików na bazie sorbitolu, zredukowanie spożycia błonnika i kofeiny, ograniczenie spożycia roślin strączkowych).

Materiał Promocyjny
REKLAMA
Oceń:
2 głosy
Jakich efektów można się spodziewać na diecie low-fodmap?, 4.0000 out of 5 based on 2 ratings
Materiał Promocyjny dodany
 
Odsłon: 1539
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na lancut.gada.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu lancut.gada.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
REKLAMA

Najpopularniejsze

Ostatnie komentarze

REKLAMA
 
telRedakcja telefon

795 977 761

alarmSkrzynka alarmowa

alert@lancut.gada.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@lancut.gada.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone lancut.gada.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball
Mapa strony | Zapytania Google
x